Låna och reservera kurslitteratur
På Medicinska fakultetens bibliotek finns din kurslitteratur och viktigt fördjupningslitteratur inom medicin och hälsovetenskaper. Du söker efter kurs-och fördjupningslitteratur i Lunds universitets bibliotekskatalog LUBcat. I bibliotekskatalogen kan du se på vilket bibliotek boken finns, reservera böcker samt förnya dina lån.
Kom igång att låna – Så här gör du!
När du vill låna på något av våra bibliotek använder du ditt LU-kort. Ange din pin-kod när du använder utlåningsautomaten.
- Du måste aktivera ett lånekonto för att kunna låna med ditt LU-kort.
- Om du inte har ett LU-kort, måste du först hämta det på valfri kortstation i Lund och på CRC i Malmö. Ta med giltig fotolegitimation! Information om LU-kortstationer på Lunds universitets webbsida
- Logga in med ditt studentkonto i bibliotekskatalogen LUBcat (Lunds universitet).
- Välj studentkategori och ett hemmabibliotek för att aktivera ditt lånekonto.
- Nu kan du låna med ditt LU-kort. I bibliotekskatalogen kan du även förnya lån och reservera böcker.
Filmtips för dig som är ny student!
Kort instruktionsvideo om hur du söker böcker i bibliotekskatalogen
Vanliga frågor och svar om lån och förseningsavgifter
Lånetider
Lånetiden för kurslitteratur är 14 dagar. För övrig litteratur är lånetiden 28 dagar. Både kurslitteratur och övrig litteratur lånas automatiskt om upp till fem gånger om boken inte reserverats av annan låntagare. Du är personligen ansvarig för dina lån och skyldig att notera och respektera lånetidens längd.
Referenslitteratur kan du bara låna under biblioteket öppettider.
I vår informationsdisk i Malmö, CRC kan du låna med ditt RSID-kort och legitimation. För att låna själv i utlåningsmaskinen behöver du ditt LU-kort.
I Malmö går det bra att lämna böcker i återlämningslådan utanför biblioteket när vi har stängt.
Boktransporterna tar cirka 1–3 dagar. När din bok finns för avhämtning får du automatiskt ett meddelande via e-post. Du måste hämta boken inom 7 dagar.
Logga in med ditt studentkonto på LU-kortportalen på Lunds universitets webbplats.
Förseningsavgiften på kursböcker är 10 kronor per försenad kursbok och dag. Det läggs inte till någon skuld de dagar då vi har stängt eller på helger.
Om du är skyldig 100 kronor eller mer i obetalda avgifter blir du automatiskt avstängd från lån vid samtliga bibliotek inom Lunds universitet.
Böcker som inte återlämnats trots påminnelser
Böcker som inte återlämnats trots påminnelser genererar en faktura, och du som lånat blir skyldig att betala en schablonavgift på 600 kronor per bok oavsett anskaffningspris. Återlämnar du boken innan förfallodatum så stryker vi emellertid fakturan.
Du betalar dina skulder i informationsdisken på något av våra bibliotek i Malmö (CRC) eller Lund (BMC). Betalning sker med kort: Visa, MasterCard eller Maestro.
Du är ersättningsskyldig för böcker som inte återlämnas
Efter två påminnelser skickar vi en faktura, och du som lånat blir skyldig att betala en schablonavgift på 600 kronor per bok oavsett anskaffningspris. Återlämnar du boken innan förfallodatum så stryker vi emellertid fakturan.
Du är även ersättningsskyldig om en bok du lånat blivit så förstörd att den måste kasseras. Förstörda eller borttappade böcker skall ersättas antingen genom att du lämnar ett likadant exemplar av boken ifråga till personal i bibliotekets informationsdisk, eller genom att du betalar schablonavgiften på 600 kronor
Lånevillkor för Lunds universitets bibliotek på Lunds univeristets webbplats (PDF 569 KB, ny flik)
Du kan beställa enstaka artikelkopior eller fjärrlåna böcker som inte finns hos oss eller på något annat bibliotek vid Lunds universitet.
- Logga in i fjärrlånebeställning BasILL
- Du hämtar ut och och betalar fjärrlån eller artikelkopian på ett av Medicinska fakultetens bibliotek.
Kostnad
Böcker från bibliotek inom Norden: ingen kostnad.
Böcker från bibliotek utanför Norden: 150 kronor/bok.
Artikelkopior: 80 kronor per artikel
Så här beställer du talböcker
Om du ofta gör läsmissar, läser långsamt eller har problem med att koncentrera dig när du läser, kan du ha stor hjälp av att lyssna på din kurslitteratur.
- Du behöver först ansöka om pedagogiskt stöd: Läs mer om pedagogiskt stöd på Lunds universitets webbplats
- Efter beslut om pedagogiskt stöd, bokar du ett möte med Krister Aronsson på Medicinska fakultetens bibliotek: krister [dot] aronsson [at] med [dot] lu [dot] se (krister[dot]aronsson[at]med[dot]lu[dot]se).
- Tillsammans går ni igenom hur du får tillgång till talböcker och andra resurser, till exempel talsyntesprogrammet TorTalk och rättstavningsprogrammen StavaRex och SpellRight.
Kontakt
Har du frågor om din lån och kurslitteratur?
Kursbok som e-bok
ClinicalKey Student: e-böcker inom medicin, anatomi och biomedicin