Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Innan jag åker

Reserekommendationer

Studenter vid Medicinska fakulteten kan resa till alla länder med undantag från studiedestinationer som UD avråder från alla resor till.

Studenter som planerar att åka på utlandsstudier under den närmaste tiden ska tänka på att vänta så länge som möjligt med att boka resa och vaccinationer, att ha en alternativ studieplan som kan genomföras på hemmaplan, och att hålla sig uppdaterad om läget i landet som man planerar att åka till.

Godkänd studieplan

Se till att din studieplan godkänns av ansvariga vid ditt utbildningsprogram innan du åker. Denna person måste också godkänna eventuella senare ändringar. Detta är viktigt för att du ska kunna få dina utbytesstudier tillgodoräknade vid hemkomst.

Finansiering och stipendier

CSN

Det rekommenderas att du ansöker om studiemedel hos CSN både för utlandsterminen och påföljande termin hemma. Detta för att undvika försenad utbetalning terminen därpå. Ofta dröjer det ett tag innan ditt transcript anländer och det tar tid att få kurserna tillgodoräknade och registrerade i Ladok.

Det behövs inget intyg från din internationella koordinator för att söka studiemedel för utlandsstudier. CSN kan se i Ladok att du är antagen till utbytesstudier.

CSN:s webbplats

Medicinska fakultetens resebidrag

Student vid Medicinska fakulteten kan ansöka om resebidrag för studier utomlands. Bidraget kan även sökas för visum och vaccinationskostnader samt eventuella kostnader kopplade till en placering på sjukhus. Du måste vara registrerad som student vid Medicinska fakulteten under hela din utbytesstudietid. I de flesta fall beviljar Medicinska fakulteten resebidrag om du reser utanför Lunds universitets stipendieprogram. 

Läs mer om Medicinska fakultetens resebidrag

Crafoordska resestipendiet

Crafoordska stiftelsens resestipendium kan sökas av studenter från alla akademiska discipliner vid Lunds universitet. Stipendium kan sökas för följande aktiviteter:

  • datainsamling för examensarbete
  • klinisk placering
  • verksamhetsförlagd utbildning
  • praktik utanför EU
  • utbytesstudier

För att söka stipendiet, besök Lunds universitets hemsida och följ instruktionerna noga:
Instruktioner Crafoordska resestipendiet (Lunds universitets centrala webbplats)

  • Tänk på att ansökan och tillhörande dokument ska vara på engelska. 
  • Kontrollera även att de uppladdade dokumenten är korrekta och i rätt format innan du skickar in ansökan. 

Felaktiga ansökningar stryks, så om du är osäker kan du kontakta handläggarna, via e-post: crafoord [at] er [dot] lu [dot] se

Lunds universitets stipendieprogram

Du som student finansierar själv utlandsperioden och alla eventuella kostnader i samband med ansökan. Lunds universitet har ett flertal olika stipendieprogram, till exempel Erasmus, Nordplus och MFS.

Läs mer om stipendier på Lunds universitets centrala webbplats

Tips på stipendier utanför Lunds universitet

Många studenter hittar stipendier utanför Lunds universitet. Se några av stipendietipsen från tidigare studenter samlade:

Ta del av tips på stipendier från andra studenter

Pass, visum och uppehållstillstånd

Se till att ditt pass är giltigt under hela utbytesperioden och i minst 6 månader efter planerad hemkomst. Du ansvarar själv för eventuell ansökan om visum eller uppehållstillstånd.

Information om visum på UD:s webbplats

Försäkring

Alla studenter som reser på ett utbyte är försäkrade genom Kammarkollegiets Student UT-samlingsförsäkring för utbytesstudenter. Försäkringen gäller från två veckor före till två veckor efter studieperioden (inklusive Orientation Weeks och tentor) och endast i studielandet. Se till att skaffa en försäkring som täcker resor utanför studielandet. Det kan vara bra att känna till att Student-UT täcker “medical malpractice” som ofta efterfrågas vid klinisk praktik utomlands.

OBS! Student UT gäller inte för studenter som åker till studiedestinationer som UD avråder från alla resor till.   

Läs mer om Student UT på Lunds universitets centrala sidor

Läs mer om försäkring på Kammarkollegiets webbplats

Försäkringsintyg

Du ska ha med dig ett försäkringsintyg vid studier utomlands. Försäkringsintyget hittar du i din ansökan i SoleMove.

Om du ska resa utomlands utanför något av Lunds universitets utbytesavtal behöver du även fylla i ett Cooperation agreement.

Läs mer om Cooperation agreement

Övriga intyg

Om du reser på utbyte inom EU eller till något av de konventionsländer med vilka Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner ska du ha med dig det europeiska sjukförsäkringskortet, EHIC. Detta beställer du hos Försäkringskassan.

För resa till Australien och Quebec bör du ta med dig intyget "Överenskommelse mellan Sverige och konventionsland om social trygghet". Ta kontakt med Försäkringskassan i god tid.

Försäkringskassans webbplats

Observera att en del länder/universitet, exempelvis i Nordamerika, kräver att du även tecknar försäkring via mottagande universitetet.

Vaccinationer och smittskyddskontroller

Vissa universitet, framförallt i Australien, Kanada, USA och delvis i Europa, har omfattande krav på vaccinationer och smittskyddskontroller. Kraven varierar mellan universiteten. Smittskydd mot hepatit B, röda hund och tuberkulos krävs ofta, och vissa universitet kräver även lungröntgen. Även odling av MRSA kan krävas. Vänd dig till sjukvårdsupplysningen för mer information och hjälp med kontakter för eventuella vaccinationer och smittskyddskontroller.

Boka tid för MRSA

På grund av risken att föra in MRSA (Meticillin Resistenta Stafylococcus Aureus) i Sverige ska alla som har haft kontakt med sjukvård utomlands (utanför Norden( odlas för förekomst av MRSA. Boka tid hos Företagshälsovården genom att ringa receptionen på tel 046 222 32 80 eller mejla till fhv_foretagshalsov [at] fhv [dot] lu [dot] se (fhv_foretagshalsov[at]fhv[dot]lu[dot]se) Boka tiden i god tid innan hemkomst så att du säkert får en tid direkt när du kommer hem. 

Plats: Företagshälsovården, Gerdagatan 9, Lund

Bostad

Det är ditt ansvar att ordna boende på studieorten. Oftast hjälper partneruniversitetet till men du kan i regel inte få någon bostadsgaranti. Många universitet har bostadstips på sina webbplatser.

Förberedelsekurs: ReadySetGo

ReadySetGo är en digital kurs för samtliga studenter vid Medicinska fakulteten som ska resa utomlands. Kursen är avsedd att förbereda dig för olika aspekter som student utomlands och kommer att ge dig information, stöd och råd om vad du behöver vara medveten om och hur du ska agera i olika situationer.

Gå till förberedelsekursen ReadySetGo (lärplattformen Canvas)

Språk

Medine Lingua är en webbplats som förbereder dig för utbyten inom sjukvården. Här finns ordlistor, glosor, anatomibilder, förkortningar, foton och mycket mer på flera språk.

Gå till Medine Lingua's webbplats

Kontakt

Camilla Ennerberg 

Telefon: 046-222 14 71
E-post: camilla [dot] ennerberg [at] med [dot] lu [dot] se 

Ansvarar för:

  • Läkarprogrammet (utresande)

Maria Sjöström
Telefon: 046-222 14 98
E-post maria [dot] sjostrom [at] med [dot] lu [dot] se
Drop-in: Måndagar 13.00-15.30 via Zoom

Ansvarar för:

  • Audionom- och logopedprogrammet
  • Arbetsterapeutprogrammet
  • Fysioterapeutprogrammet

Nadia Benabou
Telefon: 046-222 71 13
E-post: nadia [dot] benabou [at] med [dot] lu [dot] se

Ansvarar för:

  • Barnmorskeprogrammet
  • Sjuksköterske- och röntgensjuksköterskeprogrammen
  • Specialistsjuksköterskeprogrammen

Sofie Wallberg
Telefon: 046-222 3173
E-post: sofie [dot] wallberg [at] med [dot] lu [dot] se

Ansvarar för:

  • Läkarprogrammet, inresande studenter
  • Biomedicinprogrammet